Bmw. 100 de ani - Alexandru Dobai

Bmw. 100 de ani

By Alexandru Dobai

  • Release Date: 2016-05-25
  • Genre: Transportation

Description

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial BMW ajunge în pragul dezastrului. Facilitățile de producție au fost în mare parte distruse sau dezafectate, în timp ce fabrica din Eisenach - rămasă în zona de ocupație sovietică - a fost demontată și dusă în URSS. Pentru a doua oară în istoria sa, BMW își pierde dreptul de a-și realiza produsele tradiționale și ajunge în situația de a produce unelte agricole și vase de bucătărie. Asta până în 1948 când - odată cu acceptul aliaților - BMW revine la producția de motociclete cu modelul monocilindru R 24.
La patru ani distanță este prezentat și primul automobil realizat după război, modelul 501, supranumit și “Îngerul Baroc” datorită formei sale. Acesta va fi urmat de BMW 502, sub capota căruia își va face loc primul motor V8 din aliaje ușoare.
La mijlocul anilor ’50, în afara entuziasmului provocat de lansarea modelelor 507 și 503 în segmentul sport și coupé de lux, BMW a surprins lumea auto prin lansarea micului Isetta ce va fi vândut în peste 160.000 de exemplare. În ciuda succesului obținut de “oul pe roți”, lipsa unei strategii clare în construcția de automobile va aduce compania la un singur pas de pierderea independenței. Din fericire, intervenția lui Herbert Quandt și succesul noului BMW 700 au readus firma pe drumul cel bun.
Nu în ultimul rând, pe scena competițiilor pe două roți, BMW domină cursele pentru motociclete cu ataș, trecându-și în palmares primele titluri mondiale. Acesta ar fi pe scurt povestea care vă așteaptă de-a lungul a 65 pagini presărate cu peste o sută de imagini și cinci pastile video.